:: دوره 34، شماره 1 - ( بهار1403 1402 ) ::
جلد 34 شماره 1 صفحات 24-12 برگشت به فهرست نسخه ها
ارزیابی اثر محافظتی ویتامین E بر پارامترهای اسپرم در موش سوری مواجهه یافته با زولپیدم
مرضیه کریمی1 ، محمد تقی شیبانی 2، زهرا طوطیان3 ، سیمین فاضلی پور4 ، محمد بابائی5
1- دانشجوی دکتری تخصصی بافت شناسی، گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران، ایران
2- دانشیار، بخش بافت شناسی، گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران، ایران ، Sheybani@ut.ac.ir
3- استاد، بخش آناتومی و جنین شناسی، گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، تهران، ایران
4- استاد، گروه علوم تشریحی، واحد علوم پزشکی تهران، دانشگاه آزاداسلامی، تهران، ایران
5- استادیار، گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
چکیده:   (245 مشاهده)
سابقه و هدف: با توجه به تغییر سبک زندگی و افزایش اضطراب، مصرف داروهای خواب­آور در بین جوانان افزایش یافته است. زولپیدم دومین داروی خواب­آوری است که در جهان مورد استفاده قرار می­گیرد. با توجه به اینکه اثرات مضر این دارو بر دستگاه تولیدمثل به اثبات رسیده، مطالعه حاضر به منظور ارزیابی اثرات محافظتی ویتامین E در برابر آسیب­های ناشی از زولپیدم بر دستگاه تناسلی نر انجام شده است.  
روش بررسی: در این مطالعه تجربی، 48سر موش نر بالغ نژاد NMRI  به صورت تصادفی به یک گروه شاهد و هفت گروه تجربی تقسیم شدند. گروه های تجربی اول، دوم و سوم به ترتیب زولپیدم را به میزان mg/kg.BW  5 ،10 و20 دریافت کردند. گروه تجربی چهارم، ویتامین E را به میزانIU/kg.BW 100 و سایر گروه های تجربی پنجم، ششم و هفتم چهار ساعت بعد از دریافت زولپیدم به میزان mg/kg.BW 5 ،10و20 ، ویتامین E دریافت نمودند. روش تجویز در تمامی گروه ها به صورت خوراکی و به مدت 35 روز بود. 24 ساعت پس از آخرین تیمار، نمونه های خونی و پارامترهای اسپرم ارزیابی شده و سطح سرمی ,MDA TAC و تستوسترون نیز مورد بررسی قرار گرفتند. 
یافته­ها: کاهش معنی­دار در تعداد، تحرک، تعداد اسپرم های زنده، و اسپرم­های بالغ  در دوزهای بالا مشاهده گردید. همچنین آسیب به DNA افزایش یافته که ویتامین E  توانست آسیب به DNA را بهبود بخشد. ظرفیت آنتی اکسیدانی تام و سطح تستوسترون کاهش یافته و میزان مالون دی آلدئید در سرم افزایش یافت. تجویز ویتامین E سبب بهبود وضعیت  MDA, TACو سطح تستوسترون خون گردید.
نتیجه­گیری: زولپیدم، به واسطه افزایش تولید رادیکال­های آزاد و نیز تضعیف دستگاه دفاع آنتی اکسیدانی بدن، موجبات اختلالات مربوط به پارامترهای اسپرم را در دوزهای بالا  فراهم می­کند به همین سبب قادر است تا عملکرد فیزیولوژیک سیستم تولیدمثل نر را دچار اختلال نماید. از طرفی ویتامین E  که یک آنتی اکسیدان محلول در چربی است توانست آسیب­های به وجود آمده را بهبود بخشد و اختلالات تولید­مثلی را از بین ببرد.
واژه‌های کلیدی: ویتامین E، زولپیدم، اسپرم، مالون دی آلدئید، تستوسترون.
متن کامل [PDF 891 kb]   (85 دریافت)    
نيمه آزمايشي : تجربي | موضوع مقاله: آناتومي
دریافت: 1402/3/23 | پذیرش: 1402/6/6 | انتشار: 1402/12/10


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 34، شماره 1 - ( بهار1403 1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها