1- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد پزشکی تهران 2- دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران ، tootianz@vetmed.ut.ac.ir
چکیده: (29332 مشاهده)
سابقه و هدف:در علم پزشکی، پیشگیری و درمان مشکلات مفصلی از اهمیت ویژهای برخوردار است. با توجه به اینکه سویا میتواند در درمان بیماریهای مفصلی موثر باشد، لذا بر آن شدیم تا تاثیر مصرف سویا را در رشد غضروف بررسی نماییم.
روش بررسی: 30 سر موش سوری ماده نابالغ نژاد Balb/cدر سن سه هفتگی بر اساس سه نوع رژیم غذایی به سه گروه رژیم غذایی با پروتئین کامل بدون سویا، رژیم غذایی با کمبود پروتئین و رژیم غذایی با پروتئین کامل که 40 درصد آن را سویا تشکیل میداد، تقسیم شدند. پس از مدت شش ماه حیوانات را بیهوش نموده، جهت تعیین سطح الکالین فسفاتاز سرم، خونگیری از قلب آنها انجام گرفت. سپس اندام تحتانی آنها را از بدن خارج کرده و پس از انجام مراحل آمادهسازی بافتی، با استفاده از آنالیز هیستومورفومتریک، ضخامت بخش میانی، لبه جانبی، تعداد سلولهای غضروفی و همچنین غلظت ماده بین سلولی غضروف تیبیا تعیین گردید.
یافتهها: در گروههایی که از رژیم غذایی دارای سویا استفاده کردند، ضخامت بخش میانی و لبه جانبی غضروف تیبیا، تعداد سلولهای غضروفی و میزان آلکالین فسفاتاز سرم تفاوت معنیداری نسبت به سایر گروهها داشت (001/0>p).
نتیجهگیری: این مطالعه نشان داد که مصرف سویا از دوران بعد از شیرخوارگی در موشهایی که با کمبود پروتئین مواجه بودند، میتواند موجب تحریک تولید آلکالین فسفاتاز، افزایش تعداد سلولهای غضروفی، ضخامت غضروف و در نتیجه حفاظت و شادابی غضروف شود
Fazelipour S, Shakoor A, Tootian Z, Talaeh M. The effects of soya consumption on retrieving protein in cartilage growth (animal model). MEDICAL SCIENCES 2011; 21 (2) :121-127 URL: http://tmuj.iautmu.ac.ir/article-1-454-fa.html
فاضلی پور سیمین، شکور عباس، طوطیان زهرا، طلایه مریم. تاثیر مصرف سویا در جبران کمبود پروتئین در رشد غضروف (مدل حیوانی). فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تهران. 1390; 21 (2) :121-127